rambla trànsit zona verda centre vila

Fa un parell de setmanes que a Vilafranca hi té lloc un experiment per pacificar el trànsit a la rambla de Nostra Senyora. Qui més qui menys ja ha fet cua als nous semàfors. Malgrat que sembla que aquests canvis van en la bona direcció, es podrien haver fet millor i queden curts.

Com l’aposta pels pàrquings dissuasius dels governs Regull, aquesta mesura camina en la bona direcció: reduir el trànsit a la rambla. Tenint en compte que hi passen uns 11.000 vehicles diaris (dades del 2018), tots els passos en aquesta direcció són benvinguts.

Ara bé, caldria haver-ho plantejat millor, ja que no es pot plantejar reduir el trànsit generant les cues que s’han generat des que s’ha implementat la mesura. De les retencions en hora punta hem passat a retencions a tota hora. Ja en parlarem quan les escoles tornin a obrir.

En qualsevol cas, els canvis actuals es queden curts perquè cal anar més enllà. No n’hi ha prou amb desviar el trànsit. Cal transformar la rambla en la gran zona verda del centre de la vila, un passeig només per a vianants. L’espai per on ara circulen els cotxes ha de transformar-se en una rambla de debò. Un gran espai verd de 6.500m² (l’únic al centre i més gran que el Tívoli) que permeti passejar a l’ombra dels arbres, revalori el comerç i enforteixi la connexió Centre—Poble Nou—Molí d’en Rovira.

Per materialitzar un projecte tan important, abans cal adaptar alguns carrers per destensar la xarxa de mobilitat interna i millorar l’entorn de circumval·lació de la ciutat. Un exemple d’això seria reforçar la connexió amb els Monjos i Pacs i l’entorn del pont de Moja, que avui (des)connecta el Poble Nou de la Girada.

Cal garantir una mobilitat alternativa del centre amb els pobles de l’entorn i amb els pàrquings dissuasius. Aparcar davant de la botiga s’ha acabat, però hem d’entendre que quan algú ve a comprar al mercat, sobretot gent gran, necessita una alternativa a caminar 15-20 minuts carregat. Ser capital comporta incorporar aquesta visió perquè aquesta transformació sigui completament positiva.

Transformar la rambla en la gran zona verda del centre de la vila no pot ser un projecte aïllat. No es pot repetir l’error de la rambla de St. Francesc. Aquesta transformació ha de ser un projecte integral de ciutat per aconseguir una ciutat més agradable.

Article publicat a El 3 de vuit el 2 d’agost de 2024.