
Si va signar o cancel·lar la seva hipoteca abans del juny de 2019, recordi que pot reclamar les següents despeses hipotecàries: del Registre de la Propietat, de la gestoria, de la taxació, de la notaria (al 50% amb el banc), de la comissió d’obertura i també l’interès legal.
A més a més, si la signatura de la hipoteca és posterior al 10 de novembre de 2018, pot reclamar el cost de l’impost d’actes jurídics documentats al seu banc.
Fins quan es pot reclamar?
No hi ha una data límit única i concreta per a tothom i serà diferent per a cada afectat.
El 25 d’abril el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictar una sentència demolidora pels bancs: podem reclamar les despeses hipotecàries independentment de quan signéssim el contracte.
Fins al gener hi havia un intens debat jurídic al respecte perquè el Codi Civil de Catalunya dóna un marge de 10 anys per reclamar aquests pagaments indeguts. Però el fons de la qüestió és: a partir de quan comptem aquests 10 anys? Els bancs sostenien que des de la signatura de la hipoteca. Per la seva banda, el TJUE el mes de gener va resoldre que això no podia ser, que fins que el consumidor no tingués coneixement que la clàusula és abusiva, no corre el rellotge. Així i tot, el TJUE no especificava quan el consumidor adquiria aquest coneixement.
Al març l’Audiència Provincial de Barcelona interpretava aquesta afirmació del TJUE i va considerar que el vam adquirir tots alhora el gener de 2017, que és quan va començar una campanya de captació de clients per part d’advocats i organitzacions de consumidors informant la gent sobre la reclamació de les despeses hipotecàries. Per això, l’Audiència entén que el consumidor mitjanament informat ja podia saber que tenia dret a reclamar al banc i que, per tant, d’ençà del 2017 s’haurien de comptar els 10 anys. D’altres, com l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), interpretaven que aquest coneixement general s’assoleix el 2019, quan el Tribunal Suprem va dictar una sentència on unificava la jurisprudència entorn quines despeses són reclamables.
Al final, però, Europa ha tornat a entrar en escena amb la sentència que citava al principi, imposant la interpretació més garantista dels drets dels consumidors. Ara el TJUE considera que el consumidor té un coneixement cert de la irregularitat d’una clàusula a partir del moment que un jutge declari la nul·litat de la seva clàusula en particular.
Això vol dir que tothom pot reclamar que se li retornin les despeses hipotecàries, si en el seu cas es va incórrer en abusivitat per part del banc. Qui encara no hagi reclamat les despeses hipotecàries, ara té una nova oportunitat per a fer-ho. El meu consell és que no ho deixin passar perquè no passa massa sovint a casa nostra que els qui perden siguin els bancs.
Com pot reclamar?
- Adrecin una reclamació al servei d’atenció al client de la seva entitat financera de manera que en tinguin constància: per mitjà dels fulls oficials de reclamació, de correu certificat o burofax, o bé truquin al telèfon gratuït per a incidències i reclamacions i demanin el número de referència corresponent.
- Si en el termini de 30 dies no han obtingut resposta o aquesta no és satisfactòria, poden intentar una mediació amb l’entitat financera per intentar resoldre el conflicte.
- En cas que no arribin a cap acord amb l’entitat financera, poden interposar una reclamació via judicial.
Quina documentació és convenient que adjunti a la reclamació?
Còpia del seu NIF, de l’escriptura del préstec hipotecari i de les factures relacionades amb el pagament d’aquestes despeses hipotecàries (gestoria, notari, Registre de la Propietat, taxació de l’habitatge i comissió d’obertura).
Article parcialment publicat a El 3 de vuit el 3 de maig de 2024.