• Donar de baixa subministraments d’immobles ocupats no és delicte

    L’Audiència Provincial de Barcelona va acordar el 7 de març que donar de baixa els subministraments dels immobles ocupats ja no serà considerat com un delicte de coaccions.

  • Ajuts al lloguer (entre 36 i 64 anys)

    Fins l'11 d'abril es pot sol·licitar l’ajut per pagar el lloguer. Entrem a analitzar com és aquesta ajuda i qui pot demanar-la. Quins requisits s’han de complir, per a poder-hi accedir?

  • Quina vila volem?

    No és que Vilafranca sigui famosa per tenir els millors parcs infantils, però creia que trobaria algun restaurant dels que freqüento amb una placeta al davant on els petits poguessin jugar. La meva sorpresa va ser trobar-me descartant gairebé tots els llocs de preferència. Més enllà dels locals que no tenen cap espai per la mainada a prop, els que em venien al cap presentaven gairebé sempre dos problemes.

  • Nou règim sancionador del topall del lloguer

    El poder s’administra a base de la pastanaga i el bastó. La pastanaga són els premis que té comportar-se com interessa al poderós. El bastó són els càstigs que reps per no comportar-te com t’és exigit. És una llei elemental del poder, la de la pastanaga i el bastó.

  • Quan el lloguer s’acaba

    Últimament es parla molt dels lloguers de temporada com a forma d’evitar les limitacions del lloguer. Però un contracte no és de temporada només pel fet de pactar-lo per uns mesos, sinó que s’ha de fer constar la causa de temporalitat, com ara un curs lectiu per a un estudiant o l’estiu per uns estiuejants. Si se’n desprèn que la intenció és establir-hi l’habitatge permanent i principal del llogater, no pot ser considerat de temporada. Què passa si, per exemple, s’ha pactat un lloguer de 9 mesos, però no se n’ha especificat la causa de temporalitat?

  • Conseqüències jurídiques d’una vaga de lloguers

    Fa dies que plana una possible “vaga de lloguers” com a mesura de protesta i pressió perquè se solucionin les dificultats d’accés a l’habitatge. Ara bé, quines conseqüències tindria per a aquells qui la secundessin?

  • Un pilar de nou amb llumetes – Un nou local comercial buit

    Us imagineu el pilar de nou amb els LED d'una botiga de fundes de mòbils al fons? Aquesta estampa podria fer-se realitat, ara que el Reno tanca i el local queda lliure per un negoci semblant. La crisi del comerç local és un problema generalitzat, però limitar-nos a omplir els locals buits sense cap filtre no és la solució. Cal que posem el focus en fomentar i retenir el comerç arrelat de valor afegit. Si no seguim aquesta línia, qui acompanyarà al saló d'ungles i al bar de cubates barats de la plaça de la vila? Un frànkfurt de la Girada? Una cadena de cafeteries com la que va obrir el mes passat a la Parellada? O una botiga de fundes de mòbils com la nova del carrer de la Cort?

  • Extinció del contracte de lloguer per impagament

    Aquesta setmana un client m’ha preguntat si podia extingir el contracte de lloguer amb un inquilí que no li ha pagat l’últim rebut i al qual vol fer fora del seu pis. “Puc fer-lo fora amb un sol mes sense pagar?”, em deia. La meva resposta va ser, com quasi tot en dret: sí, però depèn.

  • I això qui ho paga? Obres en un habitatge arrendat

    Amb la ressaca emocional de la Festa Major arriba el moment més dur de l'any: retornar a la rutina. Després de mesos a mig gas (sigui per les vacances o perquè la calor infernal hi obliga) cal posar els afers en ordre. Això inclou arreglar els desperfectes domèstics acumulats durant l'estiu, uns mesos en què estem molt per casa i es trenquen més coses que en altres moments de l'any.

  • Una nova rambla

    Fa un parell de setmanes que a Vilafranca hi té lloc un experiment per pacificar el trànsit a la rambla de Nostra Senyora. Qui més qui menys ja ha fet cua als nous semàfors. Malgrat que sembla que aquests canvis van en la bona direcció, es podrien haver fet millor i queden curts.

  • Les germanes de Barcelona

    Dilluns a Barcelona dues germanes es van suïcidar davant el seu imminent desnonament. És una lamentable situació amb la qual ens enfrontem periòdicament els qui ens dediquem al dret d’habitatge. El perfil és clar: gent que fa molts anys que es troben en aquesta situació límit i que acaben patint problemes de salut mental per l’assetjament d’alguns propietaris, l’estrès que provoca la incertesa de poder quedar al carrer i els desenganys de la ineficàcia i manca de respostes de l’administració.

  • La llei estatal d’habitatge, un suspès

    La setmana passada, la Llei estatal pel dret a l’habitatge va complir un any. Tal com advertien els experts, ha presentat importants mancances legislatives i no ha solucionat els reptes que es proposava abordar.

  • Reclamació de les despeses hipotecàries

    Si va signar o cancel·lar la seva hipoteca abans del juny de 2019, recordi que pot reclamar les següents despeses hipotecàries: del Registre de la Propietat, de la gestoria, de la taxació, de la notaria (al 50% amb el banc), de la comissió d’obertura i també l’interès legal.

  • El fangar del lloguer regulat

    El dret és com la pluja. Si no plou, tot va morint. Sense seguretat jurídica les relacions humanes i el comerç s'aturarien. Quan cau un aiguat, tot s’enfanga i les plantes s’ofeguen; també ho fa la nostra vida sota un torrent de burocràcia.

  • Ajut al lloguer per a menors de 35 anys

    Des d’avui, dilluns 11 de març, s’obre el termini per a demanar l’ajut per pagar el lloguer als menors de 35 anys. Entrem a analitzar com és aquesta ajuda i qui pot demanar-la. Quins requisits s’han de complir, per a poder-hi accedir?

  • Ajut al lloguer per a majors de 65 anys

    Fins el 21 de març els majors de 65 anys poden sol·licitar l’ajut per pagar el lloguer. Entrem a analitzar com és aquesta ajuda i qui pot demanar-la. Quins requisits s’han de complir, per a poder-hi accedir?