El dret és com la pluja. Si no plou, tot va morint. Sense seguretat jurídica les relacions humanes i el comerç s’aturarien. Quan cau un aiguat, tot s’enfanga i les plantes s’ofeguen; també ho fa la nostra vida sota un torrent de burocràcia.
En habitatge també pequem per excés. Des de l’entrada en vigor el 2007, la Llei d’habitatge ha patit 202 modificacions. Aquest excés no ha resolt el problema, només l’ha enfangat més: una regulació de l’habitatge cada dia més complexa ha comportat incertesa i indefensió, tant als arrendataris —dificultat d’accés al lloguer— com als propietaris —que no saben les noves limitacions que hauran de complir.
La darrera tempesta ve de ponent: la regulació del lloguer. D’entre tots els seus efectes, avui només em referiré als propietaris de menys de 5 habitatges en municipis de mercat tensionat, com Vilafranca o el Vendrell, que els vulguin llogar o que els hi tinguin i així ho pactin.
La principal limitació és que la renda no podrà ser superior a l’última vigent durant els darrers 5 anys, actualitzada segons l’IPC. Es permet un +10% en aquells improbables casos on s’hagi rehabilitat l’habitatge per un cost igual o superior al 25% del seu valor, reformat energèticament en un 30% d’estalvi, millorat l’accessibilitat o es llogui per 10 anys o més. Fora d’aquests casos, es congelen els lloguers. A la pràctica, la seva eficàcia és dubtosa. Per aplicar-la, cal que el propietari informi el nou llogater de la quota anterior. I si no ho fa o menteix? La llei no estableix cap sanció. Per tant, aquesta congelació depèn de la bona fe del propietari.
El reclam per estimular aquesta bona fe és una reducció del 90% de l’IRPF per aquells propietaris que rebaixin un 5% la nova renda de lloguer. Ara bé, si es manté la nova renda, o fins i tot s’apuja, la reducció de l’IRPF es limita al 50%. Més enllà del titular, cal posar èmfasi en què aquesta reducció fins ara era del 60%. En definitiva, tenim una pujada d’impostos per als propietaris que mantinguin o apugin la quota, sense distingir entre els qui tinguin una quota per sota de mercat. Paguen justos per pecadors.
Tenim un greu problema d’habitatge, però aquesta solució màgica generarà més dubtes que respostes. I seguirem així, perquè ja s’han anunciat noves modificacions. Seguirem aquest fangar de prop.
Article publicat a El 3 de vuit el 5 d’abril de 2024.
Si t’ha interessat, t’interessarà aquest article sobre els ajuts al lloguer pels menors de 35 anys o pels majors de 65 anys.